Za razvoj infrastrukture širokopojasnog interneta na području Ivanić-Grada 36 milijuna kuna EU sredstava!

U petak, 31. srpnja 2020. ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak korisnicima je uručila ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru natječaja „Izgradnja mreža sljedeće generacije (NGN)/pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) u NGA bijelim područjima“ ukupne vrijednosti 270,6 milijuna kuna.

 

Nacionalni program razvoja širokopojasne agregacijske infrastrukture na kojemu se temelji natječaj od velikog je značenja za sva područja koja nisu od komercijalnog interesa za telekomunikacijske operatere, a cilj mu je postizanje digitalne transformacije i povećanja nacionalne pokrivenosti pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) do 2023. godine.

 

Projektu „Razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa na području Ivanić-Grada“ dodijeljeno je 36 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

 

U sklopu pripreme projekta Grad Ivanić-Grad  je uz potporu Razvojne agencije IGRA izradio Plan razvoja širokopojasne infrastrukture – PRŠI na temelju kojega će A1 Hrvatska uz ulaganje dodatnih 36 milijuna kuna izgraditi infrastrukturu širokopojasne pristupne mreže.

 

Partneri u projektu su tvrtka A1 HRVATSKA, Grad Ivanić-Grad, Općina Križ, Općina Kloštar-Ivanić, Grad Dugo Selo i Općina Brckovljani.

 

Izgrađena širokopojasna mreža omogućit će pristup širokopojasnom internetu kućanstvima i poslovnim subjektima na području navedenih jedinica lokalne samouprave što će značajno potaknuti njihovu modernizaciju i gospodarski razvoj temeljen na suvremenim tehnologijama.

 

Razvojna agencija IGRA koordinirala je izradu PRŠI-ja, pripremu projekta i njegovu prijavu na natječaj u ime Grada Ivanić-Grada i ostalih gradova i općina koje sudjeluju u projektu.