Raspisani natječaji za podmjeru 4.1. Programa ruralnog razvoja

Ministarstvo poljoprivrede je raspisalo 5 natječaja u sklopu podmjere 4.1. “Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva”

 

Raspisivanjem natječaja na snagu je stupio i novi pravilnik za Podmjeru 4.1. koji donosi sljedeće novitete u odnosu na stari:

 • prijave na natječaj počinju mjesec dana od objave kako bi potencijalni korisnici imali vremena za pripremu,
 • obrada natječaja trajat će max. 120 dana (ne računajući vrijeme koje korisnik ima za dostavu dokumentacije),
 • za prijavu na natječaj potreba je minimalna dokumentacija, dok dodatnu dokumentaciju moraju dostaviti samo oni koji prođu prvu kontrolu projekta,
 • sufinanciranje projekata max. 50% (za mlade dodatnih 20%),
 • za start-up tvrtke max. 100.000 eura po projektu,
 • definirano da jedan neprihvatljiv trošak (ako nije ključan za provedbu ili bodove) ne znači odbijanje cijelog projekta, nego se samo taj trošak proglasi neprihvatljivim,
 • omogućene su dopune/ispravci/obrazloženja na zahtjev Agencije,
 • ako se odobri projekt u tipu operacije 4.1.1. a isti korisnik je tražio i u tipu operacije 4.1.2.ili 4.1.3., bit će mu automatski odobren (mora imati minimalan broj bodova-prag prolaznosti),
 • odvojeni su natječaji za mikro,male i srednje i natječaj za velike korisnike.

 

Natječaji su raspisani za sljedeće tipove operacija:

 • Natječaj za provedbu tipa operacije 4.1.1 Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, sektor voća i povrća, za poljoprivredna gospodarstva ekonomske veličine od 6.000 do 250.000 EUR standardnog ekonomskog rezultata.
 • Natječaj za provedbu tipa operacije 4.1.1 Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, sektor voća i povrća, preko 250.000 eura ekonomske veličine.
 • Natječaj za provedbu tipa operacije 4.1.1 Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, stočarstvo i peradarstvo, od 8.000 do 250.000 eura ekonomske veličine.
 • Natječaj za provedbu tipa operacije 4.1.1 Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, stočarstvo i peradarstvo, preko 250.000 eura ekonomske veličine.
 • Natječaj za provedbu tipa operacije 4.1.2 Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš.

 

Prihvatljiva ulaganja za tip operacije 4.1.1. u sektoru voća i povrća su: podizanje trajnih nasada, staklenika i plastenika, prostora za skladištenje, kupnja mehanizacije, opremanje objekata za prijem i skladištenje, sušenje i doradu.

Prihvatljiva ulaganja za tip operacije 4.1.1. u sektoru stočarstva i peradarstva su: rekonstrukcija i izgradnja objekata za držanje životinja, nabava opreme i mehanizacije.

Prihvatljiva ulaganja za tip operacije 4.1.2. su: gradnja i opremanje skladišnih kapaciteta za stajski gnoj i digestate te nabava strojeva i opreme.

 

Sufinanciranje iznosi 50%, a maksimalni iznos potpore po projektu 1.000.000 eura osim za početnike gdje je maksimalni iznos 100.000 eura po projektu. Za mlade je moguće povećanje intenziteta za 20% uz uvjet da je osoba mlađa od 40 godina nositelj/vlasnik te da plaća doprinose za zdravstveno i mirovinsko osiguranje po osnovi poljoprivrede.

 

Prijave će se zaprimati od 2. lipnja 2017. godine do 3. srpnja 2017.

 

Pojedinosti svakog natječaja možete pregledati na sljedećim linkovima:

 

 

Ukoliko ste zainteresirani za prijavu projekta na neki od raspisanih natječaja slobodno nam se obratite.

Kontakt:

2831 – 381

igra@ivanic-grad.hr

 

 

Izvor: ruralnirazvoj.hr