Prelazak na euro – jeste li spremni ?

Datum uvođenja eura kao službene valute sve je bliži. Jeste li se pripremili i znate li što nas očekuje od 01.01.2023.?

 

Sve do kraja 2022. godine se nalazimo u razdoblju pripreme – periodu u kojem se poslovni subjekti trebaju informirati o promjenama koje dolaze te prilagoditi svoje poslovanje. Dana 1. siječnja 2023. Republika Hrvatska postat će 20. država članica Europske unije u kojoj će euro postati službena valuta.

 

Što nas čeka nakon 01.01.2023.

14 dana od datuma uvođenja eura započinje razdoblje dvojnog optjecaja, tj. period u kojem će potrošači moći plaćati eurima i kunama, dok će trgovci biti obvezni vraćati eure. Za sve poslovne subjekte koji barataju gotovim novcem ovo će biti vrlo intenzivan i dinamičan period. Jasno je da će pritisak na djelatnike u određenim industrijama biti povećan. To se prvenstveno odnosi na sektor maloprodaje, ugostiteljstva i sve one trgovce koji na dnevnoj bazi imaju velik broj kupaca koji plaćaju gotovinom. Kako bi se smanjio pritisak na djelatnike koji rukuju gotovinom, potrošače se može poticati na korištenje elektroničkih sredstava plaćanja.

 

Što se tiče sredstava na računima, na datum uvođenja eura, banke su obvezne bez naknade preračunati sredstva iz kuna u eure prema fiksnom tečaju konverzije. Svi iznosi koje građani imaju na poslovnim i privatnim računima će se automatski konvertirati iz kune u euro. Izazov za sve građane će predstavljati takozvana „iluzija novca“. Pojam koji označava da se pri vrednovanju novca potrošači oslanjaju na njegovu nominalnu vrijednost, a ne na kupovnu snagu. U prijevodu – koliko novca vidimo na računima toliko se osjećamo bogatima ili siromašnima. Primjerice, netko tko ima plaću 6.500 kn sada će dobiti manje od 900 eura i u prvi tren će se osjećati siromašnije.

 

Zamjena gotovog novca kune za gotov novac eura bit će moguća u bankama, poslovnicama Financijske agencije i Hrvatske pošte tijekom 12 mjeseci od datuma uvođenja eura. Građani će bez naknade moći zamijeniti 100 novčanica kuna i 100 kovanica kuna po jednoj transakciji. Nakon proteka 12 mjeseci zamjena će se vršiti u Hrvatskoj narodnoj banci, bez naknade i to zamjena novčanica bez vremenskog ograničenja, a kovanica do isteka tri godine od datuma uvođenja eura.

 

Velik dio hrvatskih potrošača je zabrinut  da će uvođenje  eura dovesti do povećanja cijena. Iz tog razloga uvedena je mjera dvojnog iskazivanje cijena – kako bi se spriječilo neopravdano povećanje cijena. Od rujna 2022. godine pa sve do kraja 2023. godine cijene se trebaju iskazivati dvojno – u kunama i u eurima.  Obvezu dvojnog iskazivanja cijena imaju svi oni poslovni subjekti koji su u izravnom odnosu s potrošačima. Cilj je da građani ne budu financijski nepovoljnijem položaju zbog promjene valuta.

 

 

piše: Anita Jurjević, Retail DNA obrt za poslovne usluge

 

 

Sadržaj internetske objave isključiva je odgovornost Razvojne agencije IGRA Grada Ivanić-Grada.

 

 

„Razvoj usluga Razvojne agencije IGRA s ciljem unaprjeđenja informiranja za poduzetnike“