Predstavljanje projekta LOGYCO – Postavljanje temelja za uspostavu lokalnih energetskih zajednica

Cilj projekta LOGYCO je podići znanje i kompetencije građana i drugih lokalnih aktera o energetskim zajednicama te ih upoznati s prednostima sudjelovanja u energetskim zajednicama, kako bi postali aktivni dionici tržišta energije („prosumeri“). Cilj će se ostvariti kroz obrazovne aktivnosti, izradu smjernica i razmjenu znanja između iskusne njemačke energetske zajednice i manje iskusnih hrvatskih i srpskih partnera. Ciljane skupine su dvije lokalne zajednice, jedna u Hrvatskoj – Ivanić-Grad i jedna u Srbiji. Građani će dobiti priliku naučiti više o energetskim i klimatskim pitanjima kroz info dane, radionice i brošure te tako postati aktivniji u svojim lokalnim zajednicama.

 

Glavne aktivnosti

1. Analiza zakonodavstva i strateških dokumenata na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini u odnosu na EU direktive

2. Analiza dostupnih i nadolazećih financijska sredstva i opcija financiranja za provedbu projekata građanske energije

3. Izrada smjernica za uspostavu energetskih zajednica u Hrvatskoj i Srbiji, uključujući moguće administrativne prepreke i savjete kako ih izbjeći

4. Provedba četiri info dana i osam radionica u lokalnim zajednicama

5. Dva studijska putovanja s ciljem razmjene znanja i učenja o primjerima dobre prakse

6. Osnivanje dvije energetske zajednice – jedne u Hrvatskoj i jedne u Srbiji

7. Izrada tehničke dokumentacije i studije izvodljivosti za najrelevantnije projekte građanske energije

Partneri

1. Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) – Hrvatska

2. Regionalna razvojna agencija Srem (RRAS) – Srbija

 

DOOR vas poziva na info dan u srijedu 19. travnja 2023. na tržnici u Ivanić-Gradu. Od 13 do 17 sati naši stručnjaci će građane upoznati s pojmom energetske zajednice građana te će ih savjetovati kako i zašto se priključiti istoj. Također, održat će se prezentacija na temu energetskih zajednica građana u Maloj sali Pučkog otvorenog učilišta u Ivanić-Grad od 14 do 15 sati. Na info danu pridružit će se tvrtke Informel i Grid one koje će prikazati platformu za energetske zajednice u sklopu projekta My energy community te Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu s prezentacijom Crowdfundinga kao opcije financiranja projekata građanske energije.

 

Više informacija: door.hr