Paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata Vlade Republike Hrvatske stupa na snagu 01. travnja 2022. godine

Vlada Republike Hrvatske donijela je paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata vrijedan 4,8 milijardi kuna. Paketom mjera će se limitirati rast cijena električne energije na 9,6% te plina na najviše do 20%. Među mjerama su sniženje stope PDV-a na plin i neke poljoprivredne proizvode, subvencije na cijenu plina za kućanstva, promjene u sustavu naknada socijalno ugroženima, jednokratne naknade za umirovljenike itd. Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je na predstavljanju mjera: “Paket koji predstavljamo rađen je sustavno, on je pravovremen, kvalitetno pripremljen i sveobuhvatan. Paket se odnosi na kućanstva, poduzeća i poljoprivrednike”.

 

 

 

Ublažavanje rasta cijena energenata

 

 

Premijer Plenković je pri predstavljanju mjera istaknuo kako je u Hrvatskoj prosječna cijena godišnjeg računa za struju u kućanstvu 3.400 kuna te kada se ništa ne bi napravilo ta bi cijena porasla za 782 kune, na 4.182 kune prosjeka u godini dana. S Vladinim mjerama ono što je bilo 3.400 narast će na 3.725, dakle 325 kuna godišnje, pojasnio je. Dodao je kako je Vlada mjerama uštedjela građanima 457 kuna. “Ograničenjem porasta naknada za električnu energiju rasteretit će se kućanstva za oko 460 milijuna kuna, što znači 460 milijuna kuna manje prihoda za Hrvatsku elektroprivredu. Na ovaj način značajno ublažavamo rast cijena električne energije za naše sugrađane”, kazao je.

 

 

 

Kada je riječ o plinu, premijer Plenković kazao je kako je očekivani porast cijene plina za kućanstva bez Vladinih mjera 76%. Kada se smanji PDV na 5% dolazi se na povećanje od 48%, a s dodatnom subvencijom na 17%, bez vaučera. Potpore građanima, pojasnio je predsjednik Vlade, odnose se na sva kućanstva koja koriste plin. Iznos potpore direktno po računu je 10 lipa po kWh, što je oko 20% projicirane cijene od 66 eura po MWh, a popust se iskazuje na računu posebnom stavkom. Opskrbljivači zahtjev za nadoknadom za popust šalju Ministarstvu gospodarstva koje je podmiruje svaki mjesec od travnja 2022. do ožujka 2023. “Trošak ove mjere je 600 milijuna kuna, a financiranje će se osigurati prodajom emisija jedinica stakleničkih plinova na dražbi”, dodao je predsjednik Vlade.

 

 

 

Potpore poduzetnicima

 

Premijer Plenković pojasnio je da se potpora poduzetnicima odnosi na mikro, male i srednje poduzetnike s prosječnom godišnjom potrošnjom do 10 GWh. Iznos potpore je 15 lipa po kWh, odnosno 22% projicirane cijene od 89 eura po MWh, a ostvaruje se vaučerom na iznos potpore male vrijednosti. “Poduzetnici će se prijavljivati za potporu kroz aplikaciju HAMAG-BICRO, koja donosi odluke o dodjeli potpora i vaučer na ukupni iznos potpore procijenjen na osnovi pojedinačne referentne godišnje potrošnje. Svaki mjesec se subvencionirani iznos odbija s vaučera dok ga se ne potroši ili zaključno s ožujkom 2023.”, dodao je predsjednik Vlade. Projicirani trošak ove mjere je 600 milijuna kuna, a također će se financirati prodajom emisija jedinica stakleničkih plinova na dražbi.

 

 

 

Porezno rasterećenje – smanjenje PDV-a

 

 

Premijer Plenković kazao je da će se PDV na plin i toplinsku energiju promjenom zakona trajno sniziti s aktualne stope od 25% na 13%. “U ovim iznimnim okolnostima uzrokovanim ovakvom globalnom krizom porasta cijene energenata, smanjujemo PDV na plin s 25% na 5% od 1. travnja 2022. do 31. ožujka 2023.”, naglasio je. PDV na pelet, briket, sječku i ogrjevno drvo smanjuje se s 25% na 13%. Kako bi se građanima olakšao i smanjio udar na standard uvodi se i dodatno smanjenje stope PDV-a na hranu. S postojeće stope od 13% na svježe meso, ribu, jaja, voće, povrće, jestiva ulja i masti, dječju hranu, troškove u poljoprivredi – sadnice, gnojivo, pesticidi – stopa će se spustiti na 5%, dakle na najnižu stopu PDV-a. Dodatno, smanjit će se i stopa PDV-a na maslac i margarin, s trenutnih 25% na 5%, kao i stopa PDV-a na higijenske uloške i tampone s 25% na 13%. Dodatna mjera za područje kulture i sporta odnosi se na smanjenje PDV-a na ulaznice za sportske, kulturne i ostale priredbe s 25% i 13% na 5%.

 

 

 

Socijalne naknade za ugrožene kupce energenata

 

 

Predstavljajući mjeru koja se odnosi na socijalne naknade za ugrožene kupce energenata, premijer Plenković podsjetio je da u postojećem sustavu dio najugroženijih građana dobiva vaučer od 200 kuna za troškove struje. Riječ je o korisnicima zajamčene minimalne naknade, odnosno oko 51 tisuću osoba, koja je ranijim izmjenama zakona podignuta s 800 na 1.000 kuna, te korisnicima osobne invalidnine i njihovim članovima kućanstava, odnosno oko 40 tisuća osoba, a taj je naknada prvo podignuta na 1500 kuna, te naknadno na 1750. Ujedno, ova se naknada proširuje i na korisnike nacionalne naknade za starije osobe, a riječ je o oko 5.700 osoba. “Proširujemo opseg, uz postojeći vaučer za struju otvara se i za plin, a mjesečni iznos naknade podiže se s 200 na 400 kuna”, istaknuo je premijer Plenković. Godišnji iznos troškova za ovu mjeru je oko 300 milijuna kuna, dodao je.

 

 

 

Povrh toga, pružit će se i mjesečna naknada za 46 tisuća primatelja socijalnih usluga. Ovo se odnosi na pravne osobe, kojih je 11 tisuća, a pružaju usluge smještaja, organiziranog stanovanja i boravka za oko 40 tisuća korisnika. Oni će dobiti mjesečnu naknadu od 1.000 do 4.000 kuna. Ujedno, ova će naknada biti dostupna i udomiteljskim obiteljima – mjesečna naknada od 400 kuna za 2570 udomiteljskih obitelji u kojima je 6.000 korisnika. Ukupni iznos ove mjere je 33 milijuna kuna.

 

 

 

Potpora umirovljenicima

 

 

Što se tiče potpore umirovljenicima, predviđena je posebna jednokratna naknada odnosno energetski dodatak za 721 tisuću umirovljenika s mirovinom do 4.000 kuna. Iznos sredstava za ovu mjeru je 470 milijuna kuna. Oni umirovljenici koji imaju mirovinu do 1.500 kuna, dobit će jednokratnu naknadu od 1.200 kuna. Oni koji imaju mirovinu između 1.500 i 2.000 kuna, dobit će jednokratnu naknadu od 900 kuna. Oni koji imaju mirovinu između 2.000 i 3.000 kuna, dobit će jednokratnu naknadu od 600 kuna, a oni koji imaju mirovinu između 3.000 i 4.000 kuna, dobit će jednokratnu naknadu od 400 kuna.

 

 

 

Potpora poljoprivrednicima i ribarima

 

 

Govoreći o potporama u poljoprivrednom sektoru, premijer Plenković pojasnio je da je taj sektor trenutno doživio negativne učinke rasta energenata. “Upravo stoga krećemo u program potpora male vrijednosti poljoprivrednicima za nabavu umjetnog gnojiva. Radi se o 450 kuna po hektaru, za prvih deset hektara poljoprivredne površine te 250 kuna po hektaru za idućih deset hektara do ukupno prvih 20 hektara poljoprivrednih površina”, pojasnio je. Dodao je da će ovom mjerom biti obuhvaćeno 88 tisuća poljoprivrednih gospodarstava, a procijenjeni iznos troška ove mjere je 200 milijuna kuna. Što se tiče sektora ribarstva i akvakulture, predviđena je posebna mjera u iznosu od 50 milijuna kuna, a obuhvaća oko 2 tisuće ribara i uzgajivača ribe.

 

“Ukupna rasterećenja i potpore za kućanstva i poduzeća iznose 4,8 milijardi kuna”, naveo je predsjednik Vlade. Od toga se 2,1 milijarda kuna odnosi na porezna rasterećenja kroz snižene stope PDV-a, 1,2 milijarde kuna odnosi se na potpore za plin, 800 milijuna kuna socijalnih naknada i naknada za umirovljenike, 460 milijuna kuna odnosi se na ograničenje porasta naknada za struju te 250 milijuna kuna potpora za poljoprivrednike i ribare.

 

 

Cilj ovog paketa mjera pridonijeti je snažnom gospodarskom oporavku, konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva, poljoprivrede i ribarstva, istovremeno imajući u fokusu najugroženije skupine društva.

 

Izvor: vlada.gov.hr

 

Sadržaj internetske objave isključiva je odgovornost razvojne agencije IGRA Grada Ivanić-Grada.

 

 

„Razvoj usluga Razvojne agencije IGRA s ciljem unaprjeđenja informiranja za poduzetnike”