Objavljen treći natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava iz programa Business Development and Innovation Croatia

Objavljen treći poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz programa Business Development and Innovation Croatia”za područja inovacija zelene industrije i plavog rasta (Green Industry Innovation i Blue Growth). Program se financira iz norveške darovnice, te je dio financijskog mehanizma europskog gospodarskog prostora (EEA – European Economic Area) i Norveškog financijskog mehanizma (EEA and Norway Grants).

 

Prijaviti se mogu MSP i velika poduzeća, s manje od 25% javnog vlasništva, registrirana kao pravna poduzeća u Hrvatskoj. Prihvatljivi partneri su svaki privatni ili javni subjekt, komercijalni ili nekomercijalni, osnovan kao pravni subjekt u Norveškoj ili Hrvatskoj.

 

Glavni cilj programa je povećati konkurentnost hrvatskih tvrtki, poticanjem stvaranja novih vrijednosti i održivog rasta, povećanjem profitabilnosti i novih zapošljavanja, što bi u konačnici trebalo pridonijeti smanjenju ekonomskih nejednakosti. Poticanjem projektne suradnje između hrvatskih i norveških poduzeća, kroz program se također želi potaknuti bilateralna suradnja između dviju država.

 

Glavni fokus programa su inovacije zelene industrije (proizvodna i prerađivačka industrija) i plavi rast (pomorska industrija, plava energija, turizam malih razmjera i drugo).

 

Područja koja se mogu financirati ovim programom odnose se na inovativne tehnologije, procese i usluge, održivi razvoj poslovanja, “ozelenjivanje” postojećeg poslovanja i poslovnih procesa kao i razvoj i implementaciju inovativnih proizvoda i usluga. Projektne aktivnosti moraju biti dovršene do 30. travnja 2024. godine.

 

Iz ovog programa u razdoblju 2014. – 2021., hrvatskim privatnim tvrtkama za financiranje njihovih projekata iz navedenih područja dodijeljeno je više od 19 milijuna eura, a u trećem pozivu hrvatskim poduzetnicima je na raspolaganju nešto više od 6 milijuna eura. Detaljnije informacije o potpori dostupne su ovdje.

 

Više informacija kao i detaljne upute za prijave poduzetnika na natječaj te prijavni obrasci dostupni su na Innovation Norway Croatia.

 

Poziv je otvoren do 31. siječnja 2023. godine do 14:00 sati.

 

Izvor: www.hgk.hr

 

Sadržaj internetske objave isključiva je odgovornost Razvojne agencije IGRA Grada Ivanić-Grada.

 

 

„Razvoj usluga Razvojne agencije IGRA s ciljem unaprjeđenja informiranja za poduzetnike“