Najava: vaučeri za obrazovanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje od 1. travnja 2022. godine

Od 1. travnja zaposlene i nezaposlene osobe za svoje će obrazovanje moći dobiti vaučere. Prosječan vaučer iznosit će 10 tisuća kuna, a dodjeljivat će se isključivo za programe stjecanja zelenih i digitalnih vještina, odgovorili su Hini iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) koji s Ministarstvom rada provodi obrazovanje putem sustava vaučera.

 

Plan je da ove godine tu mogućnost iskoristi četiri tisuće osoba, a u iduće četiri godine njih 30 tisuća. Koji će se konkretni programi moći odabrati znat će se od 1. travnja kada će njihov popis biti objavljen na stranicama Zavoda.

 

Ministarstvo rada navodi da je već u suradnji s poslodavcima te da je analizom upisanih standarda zanimanja i njima pripadajućih skupova kompetencija upisanih u Registar Hrvatskog kvalifikacijskog okvira definiralo popis od 60 deficitarnih zelenih i digitalnih vještina. “Kao primjere izdvajamo digitalne vještine poput poznavanja programskih jezika, programiranja mobilnih aplikacija na Android platformi, web-dizajna te zelenih vještina kao npr. odabir materijala za zelenu gradnju i energetsku učinkovitost, dijagnostike i servisiranja hibridnih električnih vozila“, ističu iz Ministarstva.

 

Hrvatska se na model vaučera odlučila kako bi bolje odgovorila na potrebe tržišta rada i do 2030. dostigla prosjek EU u obrazovanju odraslih. Sada je na 3,5 posto, a prosjek EU je 10,8 posto.

 

Za to je u iduće četiri godine osigurano 300 milijuna kuna u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Uz nezaposlene, priliku za obrazovanje dobit će i zaposlene osobe koje bi mogle ostati bez posla jer nemaju znanja ili vještine koje traži tržište ili pak žele napraviti iskorak u karijeri.

 

Da bi osoba mogla koristiti vaučer, mora imati navršenih 15 godina života i završiti najmanje osnovno obrazovanje. Uvjeti za dodjelu vaučera su jednaki neovisno o tome je li podnositelj zahtjeva zaposlen u privatnom, javnom ili državnom sektoru, kažu iz Zavoda.

 

Zainteresirana osoba zahtjev će podnositi putem aplikativnog rješenja dostupnog na mrežnoj stranici Zavoda, a zatreba li podršku kod odabira vještine koju želi steći ili dodatno unaprijediti, postoji mogućnost i da se individualno savjetuje sa savjetnicima za profesionalno usmjeravanje HZZ-a.

 

Pročitajte više na: vecernji.hr

 

 

Sadržaj internetske objave isključiva je odgovornost razvojne agencije IGRA Grada Ivanić-Grada.

 

 

 

„Razvoj usluga Razvojne agencije IGRA s ciljem unaprjeđenja informiranja za poduzetnike”