Ivanić-Grad dobio EEA certifikat za uspješno provođenje klimatskih i energetskih planova

Foto: Volim Ivanić

Foto: Volim Ivanić

 

Danas, 10. ožujka 2022. godine, gradonačelnik Javor Bojan Leš primio je certifikat European Energy Award  od strane Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske (REGEA).  U sklopu uručenja certifikata, simbolično je u rad puštena i sama fotonaponska elektrana. „U ocjenjivanju prijavljenih preko 1.700 europskih gradova razmatralo se kako gradovi promišljaju energetski razvoj, kako razvijaju prostorno-plansku dokumentaciju, razvijaju i izrađuju strateške dokumente, te kako potiču, omogućavaju i provode investicije poput ove. Grad Ivanić-Grad zasluženo prima ovaj certifikat jer se prije mnogo godina projektima koje provodi pozicionirao na europsku kartu pionira energetske tranzicije“, istaknuo je dr.sc. Julije Domac, ravnatelj REGEA-e. Dodao je kako se nada da će ovaj certifikat, osim što je kruna dosadašnjeg rada, biti daljnji poticaj za nastavak dobrih projekata.

 

Ivanić-Grad ovom investicijom nastavlja niz Smart City projekata koje uvodi i provodi u cilju postajanja naprednog grada. Projektom Solar City Ivanić-Grad vrijednim 16 mil.kn uvode se mjere energetske učinkovitosti u 15 javnih objekata u vlasništvu Grada instalacijom fotonaponskih elektrana na krovu zgrada te ugradnjom dizalica topline. „Čast nam je da je naš grad prepoznat na ovaj način. Desetak aktivnih projekata koji su sada u provedbi i nekoliko već završenih doprinijeli su do toga da je Ivanić-Grad prepoznat kao grad koji radi značajne iskorake u segmentu obnovljivih izvora energije. U planu nam je izgraditi ukupno 12 solarnih elektrana. U financiranju njihove izgradnje dijelom će moći sudjelovati i sami građani, u drugom dijelu će se osigurati vlastita i EU sredstva. Tu je i Zagrebačka županija koja često sufinancira ovakve projekata“, rekao je gradonačelnik Javor Bojan Leš. Naglasio je kako će se ovim projektima direktno utjecati na uštede u proračunskim sredstvima te na samodostatnost u energiji.

 

Ivanić-Grad ovom investicijom nastavlja niz Smart City projekata koje uvodi i provodi u cilju postajanja naprednog grada. Projektom Solar City Ivanić-Grad vrijednim 16 mil. kn uvode se mjere energetske učinkovitosti u 15 javnih objekata u vlasništvu Grada instalacijom fotonaponskih elektrana na krovu zgrada te ugradnjom dizalica topline. „Čast nam je da je naš grad prepoznat na ovaj način. Desetak aktivnih projekata koji su sada u provedbi i nekoliko već završenih doprinijeli su do toga da je Ivanić-Grad prepoznat kao grad koji radi značajne iskorake u segmentu obnovljivih izvora energije. U planu nam je izgraditi ukupno 12 solarnih elektrana. U financiranju njihove izgradnje dijelom će moći sudjelovati i sami građani, u drugom dijelu će se osigurati vlastita i EU sredstva. Tu je i Zagrebačka županija koja često sufinancira ovakve projekata“, rekao je gradonačelnik Javor Bojan Leš. Naglasio je kako će se ovim projektima direktno utjecati na uštede u proračunskim sredstvima te na samodostatnost u energiji.

 

Sadržaj internetske objave isključiva je odgovornost razvojne agencije IGRA Grada Ivanić-Grada.

 

 

„Razvoj usluga Razvojne agencije IGRA s ciljem unaprjeđenja informiranja za poduzetnike”