Primjeri dobre prakse u području kružne nabave: Italija/Grad Torino – ugovor o ugostiteljskim uslugama u školama

Grad Torino uveo je 2013. godine niz mjera u svoj ugovor o ugostiteljskim uslugama u školama kako bi se poboljšala njegova održivost, što je uključivalo zahtijevanje uporabe energetski učinkovitih uređaja i niskog utjecaja na okoliš, kao i značajno smanjenje ambalaže i otpada, na primjer korištenjem vode iz slavine umjesto vode iz boce, te pogodovanje proizvodima koji se mogu ponovno koristiti i ponovno puniti kad je ambalaža neizbježna. Osim toga, pružatelji usluga morali su se prebaciti s uporabe plastike na posuđe za višekratnu uporabu. Samo taj uvjet rezultirao je smanjenjem plastičnog otpada od 157 tona godišnje.

 

Informacije o predmetu nabave

Školska ugostiteljska djelatnost značajan je dio proračuna za nabavu grada Torina. Godišnje se isporučuje oko 8 milijuna obroka, s ukupnom vrijednosti od oko 40 milijuna eura. Školske ugostiteljske usluge pružaju priliku za edukaciju djece o politici održivosti, budući da školski sustav Torino (vrtići i osnovne škole) uključuje oko 71.500 djece u dobi od 0 do 13 godina. Uzimajući u obzir nastavnike i obitelji ove djece, školske ugostiteljske usluge utječu na između 230 i 250.000 građana.

 

Metodologija

Ugovor o cjelokupnoj školskoj ugostiteljskoj usluzi podijeljen je na osam grupa, od kojih svaka pokriva različito zemljopisno područje u Torinu. Ugovori za grupe dodijeljeni su trima različitim dobavljačima.

 

Strategija nabave

Ponuđače se potaknulo da daju prednost ambalaži s niskim utjecajem na okoliš, uključujući proizvode koji se mogu ponovno koristiti, ponovno puniti ili se radi o biorazgradivim proizvodima. Jedan od uvjeta bio je da se pružatelji

usluge prebace s uporabe plastike na ponovnu uporabu jer je taj kriterij primijenjen na više od pet milijuna obroka isporučenih godišnje. Upotrijebljeni su dodatni kriteriji kako bi se smanjili drugi utjecaji održivosti povezani s ugovorom o ugostiteljstvu, kao što su zahtjevi za uporabom sredstava za ekološko čišćenje i dodjela dodatnih bodova ponuditeljima koji nude širi raspon ekoloških proizvoda ili proizvoda pravedne trgovine nego što je to bilo zatraženo.

 

Sadržaj internetske objave isključiva je odgovornost razvojne agencije IGRA Grada Ivanić-Grada.

 

„Razvoj usluga Razvojne agencije IGRA s ciljem unaprjeđenja informiranja za poduzetnike”